37 km / 1459 m

Skakavac Trail

Download GPX: https://www.openstreetmap.org/trace/3102052/data

Na našim stazama doživjet ćete čari orijenta koje se prepliću sa tonovima bečkog valcera. Osjetiti čari ovih prirodnih predjela s kojima će vas povezati put Skakavac traila. Imate priliku trčati ulicama grada koje su ostavile neizbrisiv pečat u svjetskoj povijesti, uživati u prirodi koja oduzima dah i doživjeti slap koji povezuje 98 metara visoke planinske litice s netaknutom prirodom. Osim toga, dočekat će vas sarajevsko gostoprimstvo s prepoznatljivom kuhinjom i školom RNR Sarajevo. Tri staze, različitih i prilagođenih dužina za sve. Posebnu notu i draž im daje zajednički i najljepši dio Skakavac traila, a to jeste vodopad. Ali, ni to nije sve! Specifične su jer se nadovezuju jedna na drugu i sve tri staze prolaze kroz zajednički cilj, gdje sreću dijele i pobjede uživaju trkači svih staza, 49, 37 i 22 km.

37 km

Srednja poetska staza se nalazi na 1254 m/NV. Ova ruta će vam otpjevati stihove našeg Maka Dizdara. Doznat ćete zašto su gorde i tako prkosne bosanske planine, a u isto vrijeme ostavljaju bez daha. Zbog čega je u jednom i inat i velika duša Bosanca. Srednja staza će vas provesti predjelima zbog kojih ćete poželjeti ostati ovdje ili makar stalno se vraćati.

“Bosna da prostiš jedna zemlja imade i posna i bosa da prostiš i hladna i gladna… I k tomu još Da prostis Prkosna Od Sna.”